Egy kis vázlatot teszünk közzé tervezett alaszkai utunkról.

A kiszállítási lehetőségek közül a kamionnal Amszterdamig, hajóval Torontóig, majd újra kamionnal a helyszínre.

Kicsit hosszúnak tűnik de ez a biztosabb. Egy ígéret – lehetőség amerikai csapatszállító repülővel Németországból Whitehorse-ig. (élünk vele, ha összejön !!) A híres alaszkai aranyláz útvonalát követve, gyalog Skagway,White Pass, Chilkoot hágó, Bennett tó érintésével 200 km-es út a kanadai erdőségen keresztül.

Whitehorse-ból ünnepélyes indulás kint élő magyarok támogatásával.

Kevés lakott hely van a folyó mellett, de érintjük az aranyláz fővárosát Dawson City-t,Klondike folyót, Fort Yukonnál átlépjük az Északi-sarkkört.

A Mount McKinley hóborította hegye is okoz majd némi izgalmat.

A kevés kikötők közül említést érdemel Tanana, Ruby, Nulato, Holy Cross.

Az eltévedés sem kizárt a folyó teljes szakaszán, de az ezer ágra szakadt Yukon delta biztosan embert próbáló lesz a néha 6 km szélességével. Utunk végcélja a Bering tengeri eszkimó falu Emmonak. Szeretnénk megismerni a folyót, bepillantani az eszkimók és a tlingit indiánok életébe, kultúrájukba.

A folyó 3200 km hosszú az utat 3 hónaposra terveztük, de ez sok mindentől függ. A hajózhatóság május végétől szeptember elejéig tart.13 fős csapatunk egy helyi indián kísérőt fogad fel, ennek több oka is van ,egyrészt a helyismeret, másrészt a halászati-vadászati engedély nekik alanyi jogon jár.

A hazai és nemzetközi vizeken megtett több ezer kilométer tapasztalt túrázókká nevelt bennünket, de itt a lehető legváratlanabb dolgokra is fel kell készülni (bár ez lehetetlen azt hiszem)! Jégzajlás, szúnyogok ezrei, medvetámadás, és a magas észak legváratlanabb veszélye is érhet.

A legénység közt van hajós, halász, festő, tűzoltó, szakács, mérnök, asztalos és operatőr is. Egy általános orvost viszont szívesen látunk!

A nomád élet rejtelmei közül a vadászat, halászat, aranymosás lehet vonzó, de egyben a megélhetésünk forrása is.

Óriás kenunk és csapatunk valóra válthatja,hogy első magyar hajóként eljusson Alaszkába a Yukon folyóra és filmet forgasson erről a távoli határvidékről.

Vajon ki az a szponzor, aki felvállalja a teljes körű támogatást? Keressük!

„Fiatalon vagy vén fejjel, de mindenki tegye próbára magát Északon, hallgassa meg, hogyan dobog jeges, és mégis együtt érző szíve…” idézet az Északi próbatételből