A svájci Alpokban eredő folyó beleömlik az 581 km2-es Genfi-tóba. Hossza 820 km, a Mont Blanc közelsége lenyűgöző. A 2. eredetét a Ponte du Mont Blanc hídpillérétől számítják. A szigeten Rousseau sírja. A Jura mészkőhegységbe 600 éves Fort L’ecluse erőd rejtőzik. Zuhatagos szakasz végén a 90m magas, 2, 5 km hosszú Genissiat duzzasztógát.

Átszállítás úton. A Seyssel-i szőlők vidéke, híres pezsgők alapanyaga után, Lyon következik. Claudius szülővárosa rengeteg római kori emlékkel büszkélkedik. 1900 éves vízi út a Vallée du Rhone-t a római légiók is használták már.

300 km-es szakasza festői várak, tornyok,romok közt kanyarog. A Vercors mészkőfennsík a francia ellenállók színhelye. A lebombázott 600 éves Esprit híd, a borvidékek, a Marcoule atomközpont, a füllentő vadász Tarasconban, az Avignon-i híd, Arles-i bikaviadal, Van Gogh lakása, mind –mind a hely történelmét és szépségét tükrözi.

A folyó esése eddig 310 m, 12 gátból 10 Lyon alatt van. Camargue, a deltavidék. Itt található IV. Henrik színes kövekből rakott vadászkastélya az Armeilliers, a hírhedt kalózfészek Port St. Louis, a madárrezervátum, Carro a tengeri halászfalu. Marseille-ig 7 km alagút, If szigete.

Kitérő lehet: Ardéche-Pont d’Arc , Gard-Point du Gard

A Canal Royal 240km hosszú, 1681-től köti össze a tengert és az óceánt. Riquet munkáját a világ 8. csodájának tartják. Sete-Toulouse közt 66 zsilip van. A híres platánok, Carcassone vára, Béziers melletti 7es zsilipsor,400m alagút Columbiersnél, erődök,Orb folyó fölötti vízi út sokakat megigézett. Találni itt festőt, fotóst, kézművest és egyéb csodabogarat is. Toulouse-ban vízi labirintus található. Zsilipek nyitva 8-20 óra közt.

Indulás 2006 szept. vége. Az evezés hossza kb.900 km, időtartam kb. 5 hét.

Nomád életmód, sok látnivaló, kalandok és utifilm készítés.

Létszám: 13 fő, várható költsége 2, 5 millió Ft-szponzort keresünk!!!

Útvonal a Rhone-on: Genf-Lyon-Avignon-Marseille

A Canal-du-Midin: Arles-Sete-Carcassone-Toulouse

Ha időnk engedi, folytatjuk az utat a Garonne folyón és a Gironde-on az Atlanti óceánig.